Aktuelno

Održan žreb za MOZZART KUP Radivoj Korać 2023/2024

Održan žreb za MOZZART KUP Radivoj Korać 2023/2024

U četvrtfinalu Mozzart Kupa Radivoj Korać (14-17. februar) u Nišu igraće: Borac Mozzart – Čačak 94 Quantox (14.02. u 17.00), Crvena zvezda Meridianbet – FMP Soccerbet (14.02. u 20.00), Mega MIS – Vojvodina mts (15.02. u 17.00) i Partizan Mozzart bet – Hercegovac (15.02. u 20.00), odlučeno je na žrebu koji je danas održan u beogradskom hotelu „Radison“. Prema tome, eventualni „večiti derbi“ moguć je tek u subotnjem finalu…

Kuglice na žrebu izvlačili su reprezentativci Srbije – košarkaš Partizana Mozzart bet Aleksa Avramović i košarkaš Crvene zvezde Meridianbet Dejan Davidovac.

Pre samog žreba, brojne goste, među kojima su bili treneri, igrači i predstavnici klubova učesnika, pozdravio je predsednik KSS Predrag Danilović.

– Hvala Vam što ste došli da svi zajedno ispratimo žreb za predstojeći Mocart Kup Radivoj Korać, završni turnir koji je od velikog značaja za Košarkaški savez Srbije, grad Niš i kompletnu srpsku košarku. I ove godine imamo dva debitanta, što i daje posebnu draž ovom takmičenju, a to su Hercegovac iz Gajdobre i Čačak 94 i ja im čestitam na plasmanu na završni turnir… Tradicionalno, naš domaćin je ponovo Grad Niš, 19. put, veliku zahvalnost dugujemo gradu, gradonačelnici Niša gospođi Dragani Sotirovski i košarkaškim radnicima i entuzijastima koji će uzeti učešće u organizaciji… Kompanija Mocart će u naredne četiri godine biti sa nama kao naslovni sponzor i veliko hvala na tome, kao i ogromno hvala našem dosadašnjem naslovnom sponzoru Triglav osiguranju i gospodinu Draganu Markoviću… Hvala i drugim partnerima na velikoj podršci. Apelujem na sve gledaoce, na sve vodeće ljude naših klubova da sportski i kulturno bodre svoje klubove, da ne stvaramo nepotrebne tenzije, jer ovaj Kup nosi ime jednog od najboljih igrača svih vremena, trebalo bi da imamo to na umu i da košarka bude u prvom planu. Na kraju, pozivam sve ljubitelje košarke da od 14. do 17. februara dođu u dvoranu „Čair“ i uživaju u prazniku srpske košarke – rekao je Danilović.

U ime organizatora grada Niša, prisutnima se obratila gradonačelnica Dragana Sotirovski.

– Verujem da je prošlogodišnja zajednička odluka grada Niša i Košarkaškog saveza Srbije da potpišemo dvogodišnji ugovor o organizaciji finalnog turnira Kupa bila dobra. Na vreme smo počeli pripremu i verujem da ćemo i ove godine biti dobri domaćini. S obzirom na to da su oči svih ljubitelja košarke tih dana uprte u Niš, pozivam publiku, igrače i trenere da od 14. do 17. februara pošaljemo jednu lepu sportsku sliku. Verujem da ćemo danas biti lake ruke, da će igrači i treneri biti zadovoljni žrebom. Želim da vam još jednom zahvalim što smo svi zajedno prošle godine u našem gradu obeležili vek košarke i što na svojevrstan način ovogodišnjim Kupom otvaramo novu eru u srpskoj košarci. Hvala vam i dobrodošli u Niš!

Ispred naslovnog sponzora kompanije Mozzart, govorio je direktor marketinga Dejan Kosanović.

– Partnerstvo kompanije Mozzart i Košarkaškog saveza Srbije datira od 2019. godine i veliko nam je zadovoljstvo što smo to partnerstvo podigli na viši nivo i da ćemo tokom naredne četiri godine dodatno pomoći razvoj srpske košarke. Novina od ove sezone je da će turnir Mocart Kup Radivoj Korać imati humanitarni karakter. Naime, Fondacija Mozzart će za svaki poen tokom završnog turnira donirati 1.000 dinara u humanitarne svrhe. Sličnu akciju smo imali tokom poslednjeg Mundobasketa, gde je sakupljeno skoro 2.000.000 dinara koji su otišli za razvoj školske košarke. Dakle, sada je red na igrače, da im ovo bude dodatni motiv i očekujem da budu šuterski raspoloženi – poručio je Kosanović.

Takmičenje nacionalnog kupa od 2003. godine nosi ime Radivoja Koraća, u čast i u znak sećanja na jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Od 2013. godine pobednik nacionalnog Kupa dobija repliku originalnog trofeja Kupa Radivoj Korać koji se od 1972. do 2002. dodeljivao pobedniku evropskog klupskog takmičenja. Time je realizovana ideja Košarkaškog saveza Srbije koju su podržali čelnici FIBA Evropa da „Žućkova levica“ nastavi svoj život kroz srpski Kup.

Takmičenje u nacionalnom Kupu igra se od 1959. godine. Od sezone 2002/2003. takmičenje nosi ime Radivoja Koraća i od tada je najuspešnija bila Crvena zvezda sa devet osvojenih trofeja, Partizan ima osam, dok je tri puta najbolji bio FMP. Jedan trofej ima i ekipa Mege.

Najuspešniji klub iz Srbije u domaćem Kup takmičenju (uključujući SFRJ, SRJ i Srbiju) je Partizan sa 16, sledi Crvena zvezda sa 12 trofeja. FMP Železnik je osvojio četiri trofeja OKK Beograd ima tri trofeja. Po jednom su Kup osvajali beogradski Radnički, IMT i Mega.

Ovo će biti čak 19. put da je Niš domaćin finalne utakmice ili finalnog turnira nacionalnog Kupa, po čemu je grad na Nišavi apsolutni rekorder. Prvi put je finale nacionalnog Kupa u Nišu igrano pre više od četiri decenije, još 1975, a poslednji put u sezoni 2019/2020. Od 2003, od kada takmičenje nosi ime Radivoja Koraća, predstojeći turnir biće 14. domaćinstvo Niša.

More in Aktuelno