Aktuelno

NBA trener na seminaru u Beogradu

NBA trener na seminaru u Beogradu

Jedan od najprestižnijih seminara za košarkaške trenere u svetu, pod nazivom Beogradska košarkaška Klinika, i ove godine opravdaće taj epitet. U svom 19 izdanju, koje je u dvorani „Aleksandar Nikolić“ zakazano za 27. i 28. jun, Klinika će ponovo okupiti eminentne predavače, vrhunske trenere po čemu je postala prepoznatljiva i stekla visok ugled. U prilog tome svedoči podatak da će i ove godine među predavačima biti trener iz NBA lige. Reč je o Montiju Vilijamsu, strategu Feniks Sansa, koji je svojevrmeno vodio ekipu Nju Orleansa i bio asistent selektoru reprezentacije SAD Majku Kšiževskom na Svetskom prvenstvu Španiji i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru gde su Amerikanci osvojili zlatne medalje. Posle Grega Popovića, Dona Nelsona, Majka Dantonija, Lerija Brauna, Stena Van Gandija, Dela Herisa i Džima O`Brajana, Monti Vilijams biće osmi trener iz najjače košarke lige sveta koji će držati predavanje na „Klinici“:
– Trener Feniks Sansa Monti Vilijams je prvi koji je potvrdio učešće, a sa ponosom mogu da najavim da će i ostali predavači na „Klinici“ biti vrhunski evropski i domaći košarkaški stručnjaci. Klinika će se održati u vreme odigravanja kvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre kome će Beograd biti domaćin, pa nema sumnje da će interesovanje biti ogromno – počinje priču Strahinja Vasiljević, generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije i prvi operativac u organizaciji „Klinike“.
– Osnovni zadatak Udruženja košarkaških trenera Srbije je podizanje nivoa stručnog usavršavanja, a od 2001. godine više od 75 trenera održalo je predavanja na „Klinici“ i ta lista sa imenima je zaista impozantna. Iz godine u godinu se trudimo da održimo visoke standarde koje smo postavili i zato ne čudi da su u prethodnih 19 godina na predavanjima na Beogradskoj košarkaškoj klinici prisustvovali treneri iz čak 50 zemalja – naglašava Vasiljević.
Uporedo sa organizacijom Klinike, UKTS se priprema za još jedan seminar – Trenerske dane:
– To je seminar koji je namenjen trenerima mlađih kategorija, održava se još od 1991. godine i predavanjima obrađuje teme iz individualne tehnike i taktike i obuke igrača. Planirano je da se održi početkom maja, a sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će tom prilikom svim trenerima biti podeljena izuzetno vredna stručna literatura, knjiga pod nazivom „Vežbe osnovnih elemenata tehnike“. I za učesnike „Klinike“ biće pripremljena stručna literatura koja će takođe biti besplatno podeljena, a upravo je izdavaštvo ne samo knjiga već i časopisa još jedan od segmenata po čemu je naše Udruženje prepoznatljivo – konstatovao je Vasiljević.
Udruženje košarkaških trenera Srbije osnovano je 1972. Idejni tvorac i prvi predsednik Udruženja bio je Slobodan Piva Ivković, i od tada se krenulo sa planskom i kvalitetnom edukacijom naših košarkaših trenera što je u velikoj meri doprinelo i velikim uspesima naše košarke.

More in Aktuelno