Aktuelno

Naši predstavnici na Jr. NBA Globalnom prvenstvu

Naši predstavnici na Jr. NBA Globalnom prvenstvu

Posle nekoliko dana neizvesnosti i isčekivanja vesti, NBA je konačno objavila spisak imena 10 dečaka i 10 devojčica koji su se našli u Jr. NBA timu Evrope i Bliskog Istoka za drugo Jr. NBA Globalno prvenstvo koje će se ovog leta održati u periodu od 06. do 11. avgusta. Među putnicima za Orlando ove godine će se naći predstavnici 14 zemalja, a ono što je za nas najvažnije i dva predstavnika naše zemlje, Nemanja Šarenac i Tamara Romčević.

Oni će se najpre krajem jula okupiti u Valensiji, na mini kampu, odakle će zajedno sa svojim ekipama krenuti put Orlanda. Utakmice će se igrati u ESPN Wide World of Sport kompleksu u sklopu Disney World-a, a prema najavama, ceo turnir bi trebalo da se prenosi uživo. I ove godine će pored utakmica, za decu biti organizovana brojna takmičenja na terenu, a van njega će moći da uzivaju u poseti Diznilend parku. Pored toga deca će biti uključena u program NBA Cares koji se bavi pomoći najugroženijima, pohađaće predavanja, a ovo će biti prilika da upoznaju neku od NBA i WNBA zvezda.

Jr. NBA Globalno prvenstvo se organizuje drugu godinu zaredom. Na njemu učestvuju ekipe dečaka i ekipe devojčice uzrasta do 14 godina. 16 ekipa je podeljeno na američki i internacionalni deo kostura, po 8 ekipa. U internacionalnom delu se nalaze selekcije Kanade, Meksika, Južne Amerike, Afrike, Indije, Kine, Austalije i Evrope/Bliskog Istoka. Nakon utakmica u grupi, slede eliminacije do samog finale u kojem se sastaju najbolja američka i internacionalna selekcija. Podsetimo, na premijernom prvenstvu prošle godine, u selekciji Evrope se našla naša Jovana Spasovski, a sa klupe ih je predvodio Uroš Dragićević. Oni su ostvarili izuzetan uspeh osvajanjem titule internacionalnog prvaka, ali su nažalost poklekli u finalu u kom su zaustavljeni od američkih šampionki.

Da li ovogodišnje selekcije mogu napraviti korak više u odnosu na prošlu godinu, saznaćemo na leto. U svakom slučaju, sigurni smo da će Nemanji i Tamari ovaj put biti jedno nezaboravno iskustvo i podstrek za dalji rad i napredak, a nema sumnje da će se lepo zabaviti i družiti sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja.

More in Aktuelno