Aktuelno

IN MEMORIAM – Milija Sekulić (1935–2023)

IN MEMORIAM – Milija Sekulić (1935–2023)

Sportsko Smederevo ostalo je bez čoveka koji je svojim delima obeležio jednu epohu u Smederevu. Nije se bavio sportom, ali je dobar deo svog života proveo sa sportistima. Milija Sekulić, neki su ga znali kao čika Mišu, a većina kao Sekulu, rođen je u Beranama u Crnoj gori, ali je najveći deo svog života proveo u Smederevu i sa Smederevcima. Nema Smederevca koji nije čuo za Sekulu, a mali je i broj onih koji nisu, bar jednom potražili njegovu pomoć. Nikoga nije odbijao i za svakoga je imao vreme, onoliko koliko je on smatrao. Njegova kuća uvek je bila otvorena za one koje je snašla nevolja. Mnogi su ga iz milja zvali Sekula kostolomac. Od oca je naučio “zanat” i kada je počeo time da se bavi još ga je, čini se, unapredio.

Brojni su i sportisti koji su tražili njegovu pomoć. Sa njima je najviše voleo da radi. Možda malo više sa košarkašima Smedereva sa kojima se družio više od 30 godina. Pratio je sve uspone i padove kluba, pobede i poraze, pomagao klub kada to niko drugi nije hteo. Spisak poznatih sportista koji su bili bar jednom kod Sekule je poduži. Bilo je nezamislivo da košarkaši Smedereva na gostovanje idu bez Sekule. Do konačnog odredišta na svakom stajalištu čekali su oni kojima je trebala pomoć Sekule i njegovih melema koje je lično pravio. Poslednjih godina žalio se da više ne može da nađe adekvatne trave i biljke za meleme jer je sve zagađeno. Naravno, pored košarkaša, pomagao je fudalerima, rukometašima, odbojkašima i mnogim drugima koji su, često, umesto kod doktora išli po pomoć kod Sekule. Svakoga je dočekivao sa osmehom, a pratioci su, uz domaćinsku kaficu i ko je želeo, pravu domaću, čekali da Sekula završi posao. Nikada za učinjenu uslugu nije novac tražio.

Veliku podršku u svom poslu imao je od supruge Ljubinke, a pored ćerke Slavice, sin Miloš krenuo je njegovim stopama. Međutim, teško da će posle Sekule biti sve isto. Njegovim odlaskom otišao je deo istorije smederevskog sporta, ali će, baš zahvaljujući sportu i sportistima ostati sećanje na Sekulu.

Milija Zekov Sekulić biće sahranjen u sredu, u 13:30 sati, na Novom groblju u Smederevu.

More in Aktuelno