Aktuelno

Svečano otvoren XIX Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“

Svečano otvoren XIX Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“

Tradicionalni, 19. Međunarodni mini – basket festival „Rajko Žižić“ na Beogradskom sajmu (hala 3), u organizaciji KSS, počeo je u četvrtak, a danas su ga svečan način otvorili predsednik KSS Predrag Danilović i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.
Oko 2.500 devojčica i dečaka na jednom mestu učestvovalo je u igri između dva obruča. Deca, budući asovi, bili su podeljeni u četiri godišta: 2008. i mlađi, 2009. i mlađi, 2010. i mlađi, i 2011. i mlađi.
Race Georgievski, predsednik minibasket udruženja Srbije pri KSS, koji je najzaslužniji za ovaj svojevrsni košarkaški dečji spektakl, podsetio je da je ove godine na turniru prisutno 205 ekipa.
– Želim vam da budete tako dobri i uspešni i u ovoj godini – rekao je Georgievski.
Turniri se održavaju na pet terena na koševima visine 2,60 m i 2,75 m i loptama broj 5. Uz to, postavljen je i teren na kome se igra mini basket na veštačkoj travi na teleskop košu, kao „stritbol“ teren na kome se na jednom košu igra četiri na četiri sa loptom broj „4“. U toku takmičenja se održavaju i pokazni treninzi na veštačkoj travi. Predstavljeni su i svi rekviziti, koševi i celokupna oprema koja se koristi za mini basket.
– Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. Po nekom protokolu, ali ne samo zbog njega, želim da se zahvalim Racetu koji ovo godinama organizuje mnogo lepo, Beogradskom sajmu i generalnom sponzoru kompaniji NIS Gasprom Njet bez koje ovo ne bi moglo da izgleda ovako kako izgleda. Deco, želim da se lepo zabavite, da se igrate i družite. Želim vam sve najlepše u ovoj godini, vama i vašim roditeljima i familijama – istakao je Danilović.
Svoje radionice tokom Festivala drže Crveni krst Srbije i UNITAS organizacija, koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima i decom. Za sve učesnike 19. Međunarodnog mini basket festivala „Rajko Žižić“ predviđene su medalje i pehari.
– Kao što je rekao Saša Danilović, ja znam da vi jedva čekate da krenete da igrate. Zato ni ja ne želim da držim dugačak govor, a mogao bih, s obzirom koliko pamtim unazad i koliko sam poznavao čoveka čije ime nosi ovaj turnir, a to je pokojni Rajko Žižić, koji je bio vrhunski igrač i vrhunski čovek. Upravo iz tih razloga i poštujući delo i rad Raceta Georgievskog, dolazim ovde. I druga stvar je vrlo bitna, vi ste, deco, budućnost Srbije, ne samo u sportskom smislu, košarkaškom, nego inače. To kažem vama, rekao sam pre neki dan u Republici Srpskoj, vi ste najbolji deo srpskog naroda. Još nismo uspeli da vas pokvarimo. Poštujte svoje protivnike, igrajte uvek da pobedite, dajte sve od sebe toga dana i onda mirno spavajte. Stičite prijatelje igrajući košarku i ono što ponavljam stalno – nemojte na terenu slušati tate i mame. Slušajte trenera, samo uz trenere možete napraviti odličan rezultat i pobeđivati i da se svi ponosimo vama. Tu je među vama veliki igrač Danilović. On je slušao samo trenera, kao i svi ostali veliki igrači. Tatu i mamu kod kuće, na terenu samo trenera. Da ste živi i zdravi, u ime Olimpijskog komiteta Srbije, želim vam sve najbolje – naglasio je Maljković.

More in Aktuelno