Aktuelno

Održana komemoracija povodom preranog odlaska Boška Đokića

Održana komemoracija povodom preranog odlaska Boška Đokića

Danas je u „Kući košarke“ održana komemoracija povodom preranog odlaska našeg renomiranog košarkaškog trenera Boška Đokića. Počast su mu, uz suprugu Mirjanu, kćerku Milenu i sestru Biljanu, odali i čelnici KSS – predsednik Predrag Danilović, generalni sekretar Dejan Tomašević, potpredsednici Igor Rakočević i Dušan Projović, generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije Strahinja Vasiljević, brojna poznata imena iz sveta košarke poput Bratislava Đorđevića, Vladislava Lučića, profesora Vladimira Koprivice, Miroljuba Damjanovića, Velimira Gašića, Jove Maleševića, Slađana Stojkovića, Mlađana Šilobada, Aleksandra Trifunovića, njegovih igrača Duška Savanovića, Ninoslava Marjanovića, Milana Majstorovića, Bojana Popovića…
Boško Đokić je rođen 26. oktobra 1953. godine u Beogradu. Igračku karijeru započeo je u Radničkom sa Crvenog krsta, a bio je i član kadetske i juniorske reprezentacije SFRJ.
Uspešnu trenersku karijeru započeo je 1977. godine u KK Donji grad iz Zemuna. Boško je tokom bogate trenerske karijere vodio brojne srpske klubove: Zdravlje, beogradski Radnički, Mašinac, Borac, Beočin, Radnički Basket, FMP, Konstantin, Napredak, Slogu i Novi Pazar, a najveći uspeh je zabeležio na klupi Refleksa, sa kojim je 2004. godine osvojio trofej u Jadranskoj ligi. Sa „panterima“ je godinu dana kasnije došao do trofeja i u Kupu Radivoja Koraća. Prošle sezone je bio trener Novog Pazara i uveo je taj klub u Košarkašku ligu Srbije. U inostranstvu je vodio ekipe Avtodora iz Saratova i slovenačke Pivovarne.
Đokić je 2010. vodio reprezentaciju Srbije do 20 godina na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Vodio je više specijalističkih kampova za mlade igrače ispred KSS i učestvovao u brojnim akcijama KSS, KSB i UKTS.
Pored sjajne trenerske karijere, Boško se bavio i novinarstvom. Završio je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka i kao novinar radio na Studiju B, u Večernjim novostima, Sportu, Danasu, Košu i časopisu Trener.
Đokiću je prvi počast odao predsednik KSS Predrag Danilović.
– Teško je naći dovoljno reči da se opiše koliki je gubitak za srpsku košarku Boškov prerani odlazak… Poznavao sam Boška preko 30 godina, kada sam došao iz Sarajeva u Beograd učestvovao je nekoliko godina u mom razvoju… Bio je košarkaški stvaralac, uvek spreman da pruži pravi savet, svojim znanjem i radom pomogao je mnogim igračima da naprave karijere… Boško je aktivno učestvovao u brojnim akcijama Košarkaškog saveza Srbije, vodio je U20 reprezentaciju, držao edukativne treninge za mlade igrače, gde je nesebično pružao svoje veliko košarkaško znanje mlađim trenerima i igračima. Veoma smo tužni što Boško Đokić nije više sa nama, nažalost, znam kako je kad se izgubi najbliži član porodice, teško je naći reči utehe za članove porodice… Uveren sam da će Boško ostati upamćen kao dobar čovek, a onda i kao veliki trener. Boškovoj porodici želim da izjavim iskreno saučešće u ime Košarkaškog saveza Srbije i u svoje ime. Neka mu je večna slava…
Čovek koji je Đokića praktično uveo u košarku i koji mu je bio prvi trener Bratislav Đorđević održao je vrlo emotivan govor.
– Tuga je velika od kada smo čuli vest o Boškovoj smrti. Ostaće upamćen u svim periodima života. Sarađivali smo od njegove 13. godine. Kao dečak razlikovao se od mnogih, imponovao je svojom konstitucijom, visdinom i fizičkim kvalitetom, a kasnije će se ispostaviti i svojim mentalnim i intelektualnim sposobnostima. Sećam se njegove generacije, bili su dominantni. Svi smo sa Novog Beograda prešli u naš Radnički, veliku porodicu izuzetno talentovanih ljudi. Bio je preteča današnjih atleta, sestra Biljana ga je usmerila ka Radničkom… Bio je dominantan u kadetima i juniorima, kapiten Mirzi i Kići, ali iz samo njemu znanih unutrašnjih pobuda nije mogao da izdrži trenutke slabosti i okončao je reprezentativnu karijeru. Nastavio je sa juniorima Radničkog i učestvovao u osvajanju titule prvaka Jugoslavije. Pre trenerske karijere, ušao je u vode novinarstva i bio veoma cenjen, pre svega na Studiju B, gde je bio i voditelj… Taj svoj talenat obnovio je mnogo kasnije, kada je postao kolumnista, analitičar stručnog i istinitog obraćanja svim ljubiteljima košarke. Njegov trenerski opus je poznat, svojim radom dao je pečat izuzetnosti, kao i drugim poslovima kojima se bavio u određenim periodima života. Mora mu se odati priznanje na nesebičnom davanju, putovanju u nepoznate sredine, ali uvek sa željom da ostavi trag i da svoj lični pečat. Imao sam to zadovoljstvo da sam se poslednjih nekoliko godina družio sa njim. To su bile izuzetne seanse, sudari starog i novog, ali provejavalo je pozitivističko gledanje na našu zajedničku ljubav košarku… – rekao je između ostalog Đorđević.
Na komemoraciji je govorio i Đokićev bivši igrač Zoran Stojačić.
– Boško zauzima više nego značajno mesto na košarkaškom stablu srpske košarke… Bio je čovek klasične neprevaziđene stare jugoslovenske košarkaške škole. Odlaskom Boška Đokića ostaće velika praznina… – poručio je u jednom delu emotivnog izlaganja Stojačić.

More in Aktuelno