Aktuelno

Održan Draft Junior NBA Srbija 2023

Održan Draft Junior NBA Srbija 2023

U dvorani „Radivoj Korać“ održan je Draft Junior NBA lige 2023, na kome su izvučeni NBA klubovi i škole koje će nositi njihova imena. Košarkaški savez Srbije u saradnji sa NBA Evropa šesti put organizuje Junior NBA ligu, u kojoj će i ove godine ponovo učestvovati 60 škola iz pet gradova u Srbiji – Beograda, Niša, Novog Sada, Zrenjanina i Kragujevca, podeljenih u dve lige – Crvenu i Plavu.

Takmičenje će se održati po sistemu NBA lige za učenike (dečake i devojčice) petog i mlađih razreda.

U sjajnoj atmosferi, pred nekolko stotina dece, profesora i gostiju, Draftu su prisustvovali generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, potpredsednik KSS za mušku košarku Milenko Tepić i potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović.

Jedan od događaja koji prati ovo takmičenje na globalnom nivou je Junior NB kamp i Junior NBA svetsko prvenstvo, a jedna od novina je prvi internacionalni Junior NBA turnir koji će se organizovati u našoj zemlji krajem maja.

Prisutnima se prvi obratio generalni sekretar KSS Zlatko Bolić.

– Želim da vas pozdravim u ime Košarkaškog saveza Srbije i moje ime, sigurno da nam je mnogo drago što vas vidim u ovolikom broju. Za nas u Savezu Junior NBA liga ima posebno mesto jer nam je drago da se deca vašeg uzrasta bave košarkom i da kroz ovo takmičenje pre svega upoznaju nove drugare iz drugih škola, da nauče šta znači biti pripadnik jedne ekipe, boriti se za rezultat, nositi dresove ovih poznatih NBA ekipa i truditi se da jednog dana postanete vrhunski igrači, kao što mi u KSS imamo u seniorskoj muškoj i ženskoj reprezentaciji, što nam je i glavni cilj. Posebno mi je drago što svake godine Junior NBA liga zahvaljujući KSS i našim partnerima iz NBA biva sve veća i veća i uvećava je broj gradova na teritoriji Srbije i sve više škola učestvuje u ovom takmičenju. Želim da vam danas ovaj draft prođe kako ste zamišljali, da ponesete imena NBA klubova koje ste želeli, da ostvarite što boljai rezultat i da se što više družite, slušate trenere i profesore i da na kraju pobedi najbolji…

Sledeći je pred male košarkaše izašao potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović.

– Želim da se zahvalim školama, nastavnicima, jer njih za ovaj projekat vuče najveći entuzijazam, a to je ono što nam možda najviše nedostaje. Zaista veliko hvala, vi ćete pre svega biti dobri ljudi, a onda i dobri košarkaši. Znam da jedva čekate da dobijete opremu i dok igrate nosite dres NBA klubova, ali prvi cilj uvek treba da vam bude da zaigrate za neku našu nacionalnu selekciju. Želim vam puno sreće i uspeha.

Imena škola i NBA klubova žrebao je direktor Junior NBA lige Srbije Bojan Popović, a kapiteni izvučenih škola mogli su da biraju ekipu čiji dres žele da nose.

I ove godine pomoć i podršku u organizaciji Junior NBA ligi Srbije pružiće Triglav Osiguranje, Košarkaški savez Vojvodine, Košarkaški savez Novog Sada, Grad Zrenjanin i Okružni košarkaški savez Zrenjanina i Savez za školski sport Kragujevca.

More in Aktuelno