Aktuelno

IN MEMORIAM – Borivoje Bora Cenić (1930-2021)

IN MEMORIAM – Borivoje Bora Cenić (1930-2021)

Dragi naši treneri,
Obaveštavamo vas da je na današnji dan preminuo naš uvaženi član i veliko ime Udruženja košarkaških trenera Srbije- naš dragi Borivoje “Bora“ Cenić.

Bora je kao što smo ga svi znali neumorni radnik već više od šest decencija i prvo lice koje je svako mogao da ugleda kada uđe u Košarkaški savez. Postao je košarkaški trener sa 19 godina a kao glavni trener bio je četvorostruki prvak Jugoslavije u ženskoj ligi, prvi trener Dušana Dude Ivkovića dok su čuveni seminari Trenerski dani dobili ime po njemu. Za sobom je ostavio mnogo prijatelja iz košarkaškog sveta i tužni smo što se danas opraštamo od njega, ali mu dugujemo jedno veliko hvala za sve što je napravio i ostavio u košarkaško nasleđe Srbije.

Boro neka ti je večna slava.

Udruženje košarkaških trenera Srbije

Biografija:

Bora Cenić je igračku karijeru počeo u Železničaru 1947. godine, zatim je igrao u Radničkom dve godine i ujedno trenirao mlađe kategorije, da bi se posle sezone u BASK-u 1951. godine vratio na Crveni Krst.

Sa juniorima osvaja državno srebro 1959. godine, zatim prelazi u podmladak Crvene zvezde, a 1962. godine preuzima kormilo seniorki Radničkog, sa kojima četiri puta osvaja prvenstvo Jugoslavije (1964, 1965, 1966. i 1968).

1960 vodi žensku reprezentaciju na Evropsko Prvenstvo u Bugarskoj gde Jugoslavija zauzima 5. mesto.

Uporedo sa tim, kao prvi trener ženske seniorske reprezentacije SFRJ, osvaja istorijsko prvo odličje, srebro na EP na Siciliji (1968.) i zapažene rezultate na ostalim EP i Balkanijadama.

U periodu od 1977 do 1982 bavi se akademskim radom I jednu sezonu je savetnik u Slogi iz Kraljeva. Odlazi u Grčku gde trenira Apolon iz Parasa sezonu 1982/83 da bi sledeće godine otišao u Kuvajt gde trenira Kazmu četiri godine (od 1983 do 1986 godine) i završava kao drugi u ligi sve četiri godine iza Al Kacije koji je u to vreme bio najjači klub u Kuvajtu. Po povratku iz Kuvajta provodi jednu godinu u Partizanu u radu sa mladjim kategorijama da bi potom preuzeo Kosakraski klub Jagodina gde ostaje sezonu 1987/88. Od 1988 do 1993 radi na osnivanju a zatim i kao kordinator škole košarke Zvezdara u Beogradu.

Vodio je muški tim OKK Beograd i u isto vreme najbolje juniorke Jugoslavije, a potom slede sezone u kraljevačkoj Slogi, grčkoj Patri, Kuvajtu, Jagodini, angažman u školi košarke Zvezdara i u OKK Beograd.

Od 1995. do 2000. godine u Košarkaškom savezu Jugoslavije imao je funkciju direktora mlađih selekcija, a od 2000. godine bio je stručni saradnik brojnih košarkaških kampova.

Dobitnik je nagrade za životno delo Udruženja košarkaških trenera Srbije, nagrade Sportskog saveza Beograda i i Srebrne lopte KSS. Njegovo ime nosi i košarkaški seminar UKTS -a „Trenerski dani“ namenjem trenerima mlađih kategorija.

More in Aktuelno