2.MLS

2MLS, Pirot – Fair Play, 89:74

2MLS, Pirot – Fair Play, 89:74

Pirot je u subotu, 18. januara 2020. u 14. kolu 2.MLS pobedio niški Fair Play na domaćem terenu rezultatom 89:74. za ostanak u trci za sam vrh tabele. Ekipa trenera Marka Spasića je ostvarila važnu pobedu prvenstveno jer je igrala sa ekipom kojoj je svaka utakmica do kraja lige presudna u borbi za opstankom a još više jer je u pauzi prvenstva sticajem okolnosti ostala bez dva startera, Stefana Ljubenkovića i Nikole Đonlića. Kada se uzme u obzir i da je kolo pre kraja prvog dele sezone umesto Petra Balovića doveden Eldan Bjelak jasno je bilo da će pirotska ekipa u nastavku takmičenja zaigrati u znatno izmenjenom sastavu. Prvi utisci su sasvim zadovoljavajući u pogledu izgleda na terenu i kapaciteta ekipe u borbi za vrh tabele!
Pre podbacivanja minutom ćutanja pirotska publika i akteri utakmice odali su počast preminulom srpskom treneru Milovanu Stepandiću.
Sama utakmica je počela u znaku gostujuće ekipe, koja je prvu četvrtinu odigrala uz briljantne procente šuta iz igre zahvaljujući kojima je u jednom trenutku dosegla i dvocifrenu razliku. Domaću ekipu, koja se pošteno ispromašivala u napadu, u život je održavao uglavnom tandem Stojanović – Matović. Ipak, to je očigledno bio maksimum koji su gosti dali od sebe jer je u nastavku utakmice kvalitet pirotske ekipe u potpunosti došao do izražaja. Pirot je zaigrao odbranu sa punim kapacitetom iz čega je konačno proistekla prepoznatljiva furiozna napadačka igra kojoj i jače ekipe od Fair Play-a nisu mogle da odole. Zaigrao je Pirot svoju igru od samog starta prve četvrtine, svako je na svoj način doprineo totalnom rezultatskom preokretu čiji su junaci svakako bili Dušan Filipović i Strahinja Stanković, koji su u tom kvartalu zajedno ubacili 22 poena i sa kamatom vratili šuterski dug gostujućim igračima iz prve četvrtine.
Drugo poluvreme je nastavljeno u istom ritmu tako da se u poslednji kvartal ušlo sa 20-ak koševa razlike. Poslednju četvrtinu obeležila je gotovo rutinska igra pirotske ekipe da bi se utakmica privela kraju. Uspeli su gosti ipak da se u jednom momentu spuste i ispod dvocifrenog zaostatka, ali je njihov nalet ipak bio kratkog daha. Pirot je zasluženo stigao do jedanaeste pobede u sezoni. Pobeda Pirota nad motivisanim rivalom iz Niša je ostvarena na neki način sa novim sastavom i drugačijim senzibilitetom ekipe u udnosu na onaj iz prvog dela prvenstva. MVP utakmice Dušan Filipović je zaigrao u svom najboljem izdanju, Sanel Mukanović je kada je trebalo davao i ton i boju ekipi, kapiten Stojanović je i dalje bio onaj važan šraf pirotske mašine, šuterski učinak Dimitrija Đorđevića je ovoga puta izostao ali je to deo koji sigurno nije upitan ubuduće, naprotiv! Ovoga puta je svoju minutažu izvanredno iskoristio Strahinja Stanković i to ne samo šuterski, što posebno raduje. Svakako je bio jedan od najzapaženijih igrača na terenu a sa ove utakmice će se posebno pamtiti jedno njegovo monstruozno zakucavanje kojim je podigao publiku na noge. Poseban ekipni benefit je igra Eldana Bjelaka, koji je prvi put zaigrao pred pirotskom publikom i koji je već na ovoj utakmici pokazao koliko je pojačanje. Tu su naravno Borko Đorđević, Martin Matović i Vlada Stefanović, igrači na koje se može pouzdano računati, kao i oni najmlađi koji čekaju svoju šansu. Sve u svemu, Pirot i dalje ima ekipu sa kojom može mnogo. Koliko pokazaće vreme! U redovima gostujuće ekipe najbolji je bio Filip Luković, nekadašnji plej Pirota. Zapaženu rolu pružili su Miloš Stojanović i Milan Tešanović.
Marko Spasić, trener KK Pirot, Čestitao bih ekipi Fair Play-a na fer i korektnoj utakmici. Oni igraju dobro i sigurno zaslužuju ovaj rang takmičenja. Prva im je godina u ligi, i to je uvek najteža godina i želim im da opstanu u ligi. Mi ćemo sa ovim novim rosterom igrati u nastavku prvenstva i možda će biti uspona i padova. Sada su igrali nešto više oni koji su dobro radili u prethodnom periodu i sada su opravdali poverenje. U prvoj četvrtini smo imali problem i sa šutem gostiju i sa našom odbranom. Sve je to popravljeno početkom druge četvrtine tako da smo na kraju zasluženo stigli do pobede.
Dušan Filipović, igrač KK Pirot, Znali smo da je teško igrati sa ekipama koje se bore za opstanak. Fair Play je dobra ekipa, na početku su bolje otvorili utakmicu od nas, ali smo se mi potom malo konsolidovali, malo pojačali odbranu i na kraju zasluženo pobedili.
Saša Jović, trener KK Fair Play, Prerano smo poveli čak sa dvocifrenom razlikom a onda je do izražaja došao i kolektivni i individualni kvalitet Pirota, pogotovo Filipovića, tako da je usledio najpre njihov povratak a onda i preokret. Čestitam Pirotu na apsolutno zasluženoj pobedi. Na nama je da više radimo i da bolje funkcionišemo kao klub, da kao ekipa dišemo kao jedan i da se u takvom izdanju borimo za opstanak do kraja prvenstva.

More in 2.MLS