Aktuelno

19. Međunarodni festival mini basketa „Ranko Žeravica“

19. Međunarodni festival mini basketa „Ranko Žeravica“

U organizaciji Sportskog saveza Kikinde, Grada Kikinde i Udruženja “Mini basket“, uz podršku Košarkaškog saveza Srbije, u hali Sportskog centra “Jezero“ tokom vikenda, 15. i 16. juna, održan je 19. Međunarodni festival mini basketa „Ranko Žeravica”.
U okviru festivala, u Gradskoj kući, gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, upriličio je prijem za Božidara Maljkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i Radeta Georgijevskog, predsednika Udruženja Minibasket.
„Imali smo jako uspešne razgovore sa gradonačelnikom Kikinde, gospodinom Lukačem, koji je ovom prilikom iskazao veliku zahvalnost Olimpijskom komitetu Srbije na saradnji. Posebno me raduje što sam imao priliku da razgovaram sa dvadesetak klubova iz Kikinde i da čujem lepe stvari koje se dešavaju u njima, ali i probleme sa kojima se suočavaju. Tokom ove dvodnevne posete, obišli smo i sportske objekte u Kikindi. Smatram da u ovom gradu, uz minimalnu potrošnju sredstava, može da se napravi jedan konstantni poligon za košarkašku obuku dece i omladine, odnosno svih selekcija“, izjavio je predsednik OKS Božidar Maljković.
Mini basket festival organizovan je u čast velikana srpske i svetske košarke, legendarnog trenera Ranka Žeravice. Ovogodišnja sportska manifestacija okupila je petnaestak ekipa iz Kikinde, Zrenjanina, Pančeva, Novog Bečeja, Novog Miloševa, Čantavira i drugih mesta.
U okviru festivala, u Gradskoj kući, gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, upriličio je prijem za Božidara Maljkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i Radeta Georgijevskog, predsednika Udruženja Minibasket.
Učesnike turnira pozdravio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković.
“Drago mi je što sam na ovom festivalu, i zbog Ranka, i zbog Kikinde. Ranko Žeravica bio je veliki trener i veliki čovek, ja volim da kažem Dositej Obradović srpske košarke. Bili smo veliki prijatelji čitavog života.
Vrlo je bitno ulagati u sport, kao što to radi Grad Kikinda i Sportski savez. Mi smo u protekloj godini okupili više desetina hiljada dece na gradskim trgovima, neka dvoje budu kao naši najbolji sportisti i mi smo uspeli u našoj misiji’‘, naglasio je predsednik OKS Božidar Maljković.
Veliku podršku turniru pružilo je Udruženje Minibasket, a takmičare je pozdravio predsednik tog udruženja, Rade Georgijevski.
“Planiramo da sledeće godine kada obeležavamo 20 godina festivala posvećenom Ranku Žeravici, na plakat stavimo i znak FIBA, što bi značilo da bi i ta organizacija obezbedila sredstva za turnir“, istakao je Georgijevski.
Na svečanom otvaranju manifestacije u hali, prisustnima su se obratili i generalni sekretar Košarkaškog saveza Vojvodine, Mile Medaković i Milosav Reljin, jedan od osnivača turnira “Ranko Žeravica“, dok ga je otvorila Jelena Čudanov, predsednica Sportskog saveza Kikinde, koja je uručila i zahvalnice gostima i prijateljima turnira.

More in Aktuelno