Aktuelno

Njujork Niksi šampioni Junior NBA lige Srbije 2022

Njujork Niksi šampioni Junior NBA lige Srbije 2022

Njujork Niksi, odnosno đaci Osnovne škole „Majka Jugovića“ iz Beograda, novi su šampioni Junior NBA lige Srbije 2022! Oni su u velikom finalu na terenima Crvene zvezde na Malom Kalemegdanu, u predivnom košarkaškom ambijentu, savladali ekipu Bruklin Netsa (OŠ „Đura Daničić“ iz Novog Sada) rezultatom 46:24.

U meču za treće mesto, Atlanta Houksi (OŠ „Danilo Kiš“ iz Beograda) su savladali Šarlot Hornetse (OŠ „2. Oktobar“ iz Zrenjanina) sa 39:28 i osvojili bronzane medalje.

Pre toga, Njujork je u polufinalu pobedio Atlantu 50:36, a Bruklin je bio bolji od Šarlota 21:19.

U sjajnoj atmosferi na Kališu uživali su i generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, direktor muške seniorske reprezentacije Srbije Dragan Tarlać, bivši reprezentativci i ambasadori Junior NBA lige Duško Savanović i Igor Rakočević, predstavnik košarkaških operacija NBA Evropa Adrian Karion Armas, predsednik KSB Boško Adžić i prvi čovek Junior NBA lige Srbije Bojan Popović, koji su uručivali sve pojedinačne nagrade, medalje, pehare i prstenje najboljima.

Nikola Jovanovski iz Indijane (OŠ „Jožef Atila“ iz Novog Sada) najviše je pokazao u takmičenju u veštinama među dečacima, a finalista je bio Petar Đurović iz Atlante (OŠ „Danilo Kiš“ iz Beograda).

Mila Stošić iz Feniksa (OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša) bila je najveštija devojčica na poligonu, a u finalu se takmičila sa Milicom Lukić iz Jute (OŠ „Duško Radović“ iz Beograda).

Mila Stošić, članica Feniksa (OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša) je bila najbolji šuter, dok je finalista bio Nikola Jovanovski iz Indijane (OŠ „Jožef Atila“ iz Novog Sada).

Četiri dečaka i jedna devojčica su se posebno istakli tokom ove sezone, a posebno u plej-ofu i na finalnom danu. Igrom i ponašanjem na terenu, mesto u najboljoj petorci lige zaslužili su Danilo Stojanović iz Njujorka (OŠ „Majka Jugovića“ iz Beograda), Miloš Kosanović iz Bruklina (OŠ „Đura Daničić“ iz Novog Sada), Vanja Aćin iz Šarlota (OŠ „2. Oktobar“ iz Zrenjanina), Petar Đurović iz Atlante (OŠ „Danilo Kiš“ iz Beograda) i Milica Krstić iz Njujorka (OŠ „Majka Jugovića“ iz Beograda).

Pehar za najboljeg šestog igrača dobio je Lazar Mastilović iz Njujorka (OŠ „Majka Jugovića“ iz Beograda).

Nagradu za igrača koji je tokom lige najviše napredovao dobio je Novak Majkić iz Šarlota (OŠ „2. Oktobar“ iz Zrenjanina).

Igračica koja je tokom sezone najviše napredovala je Milica Krstić iz Njujorka (OŠ „Majka Jugovića“ iz Beograda).

Najbolji defanzivac sezone je Matija Stošić iz Atlante (OŠ „Danilo Kiš“ iz Beograda).

Za najboljeg saigrača izabrana je Luna Jovanović iz Bruklina (OŠ „Đura Daničić“ iz Novog Sada).

Ove godine, dodeljene su i posebne nagrade koje nose naziv „Her time to play”, koje predstavljaju inicijativu i podstrek da se što više devojčica uključi u sport i košarku, a dobitnici su Staša Vasiljević iz Atlante (OŠ „Danilo Kiš“ iz Beograda), Milica Krstić iz Njujorka (OŠ „Majka Jugovića“ iz Beograda), Anđelija Jovanović iz Golden Stejta (OŠ „Sveti Sava“ iz Beograda), Iva Šešum iz Jute (OŠ „Duško Radović“ iz Beograda) i Mila Stošić iz Feniksa (OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša).

Najbolji strelac lige je Vanja Aćin iz Šarlota (OŠ „2. Oktobar“ iz Zrenjanina).

MVP igrač finala je Danilo Stojanović iz Njujorka (OŠ „Majka Jugovića) iz Beograda).

Posebne nagrade KSS i Udruženja košarkaških trenera Srbije dobili su i treneri četiri prvoplasirane ekipe Borislav Majstorović iz Šarlota (OŠ „2. Oktobar“ iz Zrenjanina, Miljan Terzić iz Atlante (OŠ „Danilo Kiš“ iz Beograda), Dušan Cvetičanin iz Bruklina (OŠ „Đura Daničić“ iz Novog Sada) i Danko Bjeličić iz Njujorka (OŠ „Majka Jugovića“ iz Beograda).

Plaketu KSS za partnerstvo u organizaciji Junior NBA lige Srbije 2022. dobio je predstavnik NBA Evropa Adrian Karion Armas.

Završnica takmičenja pod okriljem KSS i evropskog ogranka NBA pokazala je da je organizacija ove lige pun pogodak.

More in Aktuelno