Aktuelno

Sportsko društvo Radnički slavi 100 godina postojanja

Sportsko društvo Radnički slavi 100 godina postojanja

Najstarije sportsko društvo u Srbiji Radnički sa Crvenog krsta danas proslavlja vek postojanja.

SD Radnički osnovano je na današnji dan 20. aprila 1920. godine u Beogradu, u prostorijama današnje Matematičke gimnazije, pod tadašnjim imenom Beogradski radnički sport klub. Jedan od osnivača i prvi predsednik Radničkog je bio Ivan Krstić, a članovi kluba su pored sportskih aktivnosti bili aktivni i u širenju ideja o radničkim pravima i otporu režimu pa su često bili hapšeni, a rad sportskog društva je zabranjivan 1930. i 1931. godine.
U početku je postojala samo fudbalska sekcija, ali su vremenom formirane i sekcije u rvanju, boksu, šahu, stonom tenisu, biciklizmu i atletici. U periodu do Drugog svetskog rata Radnički je imao i muzičku, dramsku, tamburašku sekciju, kao i hor.
Kroz 100 godina bogate istorije, kao sportsko društvo dali su 17 narodnih heroja, izgubili 118 članova koji su položili svoje živote u Drugom svetskom ratu i anti-fašističkoj borbi. U ekipnim sportovima „Krstaši“ su osvojili 60 titula prvaka Jugoslavije, a broj titula osvojen u pojedinačnim sportovima trostruko je veći. Kao sportski kolektiv iznedrili su 300 reprezentativaca, koji su osvojili 20 olimpiskih medalja, 29 odličja sa svetskih i 51 medalju sa evropskih prvenstava. Najveću slavu ovog društva proneli su fudbaleri pedesetih, bokseri i rvači šezdesetih i sedamdesetih, košarkaši sedamdesetih i rukometašice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.
U sezoni 1972/73 Radnički bio je najbolje sportsko društvo u velikoj Jugoslaviji, jer su od njegovih sedam klubova, čak pet bili šampioni. Radnički je bio i ostao rasadnik iz koga su potekli najuspešniji treneri, igrači i sportski radnici, među kojima se ističu košarkaši Dušan Duda Ivković, Slobodan Piva Ivković, Milan Vasojević, Ranko Žeravica, Borivoje Cenić, Bata Đorđevic, Božidar Maljković, Dragutin Čermak, najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Ceca Kitić, rvač Momir Kecman, bokser Ljubinko Veselinović, rvač i trener Miroslav Čitaković i mnogi drugi.
SD Radnički je nosilac i brojnih odlikovanja, od kojih je poslednji Sretenjski orden prvog stepena za zasluge u sportu, koje mu je dodeljeno u februaru ove godine.
Pošta Srbije u znak jubileja od 100 godina u opticaj je pustila poštanske marke, kao omaž velikim sportskim uspesima i postignućima ovog društva.
Svečanost povodom veka postojanja Radničkog odložena je zbog pandemije korona virusa.
www.novosti.rs

More in Aktuelno