Aktuelno

Pismo FIBA nacionalnim Federacijama povodom pandemije COVID-19 virusa

Pismo FIBA nacionalnim Federacijama povodom pandemije COVID-19 virusa

23. mart 2020.

Poštovani Predsedniče,
Poštovani Generalni sekretaru,
Pre svega se nadamo da su u momentu prijema ovog pisma vaše porodice, kao i celokupna košarkaška zajednica u vašoj zemlji, zdravo i sigurno. Obraćamo se kako bismo vas obavestili o različitim merama koje smo preduzeli u vezi sa pandemijom COVID-19.
1. Poštovanje odluka državnih organa
U ovim vanrednim okolnostima, kada su u više od 180 zemalja članica FIBA (do danas) preduzete mere u vezi sa pandemijom, najvažnije je da naša košarkaška zajednica bude primer odgovornog ponašanja.
Zahvaljujemo što sledite uputstva državnih organa i podržavamo vas u nameri da obezbedite da i ostali članovi naše košarkaške porodice čine to isto.
Želja da se igra košarka, profesionalno ili amaterski, u ovom momentu mora da se podredi potrebi za zaštitom opšteg zdravlja.
2. FIBA takmičenja
Nakon uspešnog prebacivanja ženskog Olimpijskog kvalifikacionog turnira iz Fošana u Beograd – na čemu se ponovo zahvaljujemo nacionalnim Federacijama Kine i Srbije – brojne utakmice i sva FIBA takmičenja su odložena ili otkazana u cilju očuvanja zdravlja i sigurnosti učesnika.
Odloženo:
– četiri utakmice kvalifikacija za FIBA Azijski Kup 2021.
– FIBA 3×3 Olimpijski kvalifikacioni turnir.
– FIBA 3×3 Azijski kup.
– FIBA 3×3 U18 Azijski kup.
Otkazano:
– FIBA U16 Azijski šampionat (za muškarce i za žene).
Dana 12. marta 2020, kada je postalo jasno da se izbijanje virusa pretvorilo u pandemiju, FIBA je prva međunarodna organizacija koja je suspendovala svoja takmičenja.
Sledećeg dana, Bord FIBA Evropa je odlučio da se tri klupska takmičenja, FIBA Evroliga za žene, FIBA Evrokup za žene i FIBA Kup Evrope ne nastave ove sezone.
Tokom narednih nedelja, biće doneta odluka u vezi Lige šampiona, Američke Lige šampiona kao i Lige Afrike, a nakon konsultacija sa dotičnim nacionalnim ligama i klubovima. Isto se odnosi i na suspendovana međunarodna takmičenja na nivou Zone.
Važno je da vas podsetimo da suspenzija FIBA takmičenja i dalje važi. To ne znači da su pripreme za buduća FIBA takmičenja zaustavljene. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa njihovim domaćinima, promatramo razvoj (promene su svakodnevne) i pripremamo se za događaje koji su prema situaciji mogući.
FIBA će nastaviti da dnevno prati situaciju i kontinuirano sledi preporuke Svetske zdravstvene organizacije, državnih organa i FIBA Zdravstvene komisije.
Dalje informacije će vam biti dostavljene tokom sledeće nedelje, nakon sastanka Centralnog Borda FIBA putem video konferencije.
3. Olimpijske igre i Olimpijski kvalifikacioni turniri
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) sinoć je izdao novo saopštenje.
S obzirom na to da otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020. još nije na dnevnom redu MOK-a, počinju četvoronedeljne konsultacije sa Međunarodnim organizacijama (uključujući FIBA) i drugim zainteresovanim stranama u vezi sa mogućim odlaganjem.
FIBA je podsetila MOK da je 1) zdravlje i sigurnost igrača prioritet broj jedan i 2) kvalifikacije su okončane samo u ženskoj košarci, a još šest Olimpijskih turnira (dva za 3×3 košarku i četiri muška turnira) tek treba da se odigraju.
Mi smo, naravno, u stalnoj komunikaciji sa domaćinima Olimpijskih kvalifikacionih turnira, pratimo reakcije različitih nacionalnih Olimpijskih komiteta i obaveštavaćemo vas o toku razvoja događaja.
4. Profesionalni ugovori i Košarkaški Arbitražni Tribunal
Sekretarijatu FIBA su se više puta obratili tokom poslednjih nedelja u vezi statusa ugovora o profesionalnom angažovanju, posebno značenja „više sile“ koja je često bila razlog za raskid ugovora ili nepoštovanja njegovih odredbi.
Želimo da razjasnimo da će u slučaju nepoštovanja finansijskih obaveza iz ugovora, kao i BAT klauzule, Košarkaški Arbitražni Tribunal (BAT) odlučivati kao nezavisno telo. Učešće FIBA je ograničeno na sporove u vezi prelazaka igrača i poštovanja pravosnažnih odluka BAT.
Nadalje, FIBA želi da pozove sve igrače, trenere, agente i klubove da shvate ovu neuobičajenu situaciju kroz koju svi prolazimo i poziva da sačine sporazume sa međusobnim ustupcima u meri u kojoj je to moguće. Naročito je važno tokom ovog perioda da se iscrpe sve mogućnosti sporazumnog rešavanja, a pre nego spor bude predat na rešavanje nekom sudskom organu. Tražimo da nacionalne Federacije i lige olakšaju takve dogovore, maksimalno u skladu sa svojim mogućnostima, a posebno ako je prvenstvo otkazano.
BAT je obavestio FIBA da će prvi slučajevi u vezi sa COVID-19 i „višom silom“ biti rešavani po hitnom postupku i objavljeni sa pratećim obrazloženjem na FIBA veb sajtu, kako bismo što pre obezbedili bitna uputstva za ponašanje učesnika u profesionalnom košarkaškom sportu.

Poštovani Predsedniče,
Poštovani Generalni sekretaru,
Poštovani košarkaški Prijatelji,

Kao gotovo sve aktivnosti u našem okruženju i košarka je teško pogođena uticajem COVID-19 pandemije.
Poruka FIBA je jasna: dobrobit košarkaške porodice je i mora biti prioritet broj jedan. Zato molimo, ostanite na sigurnom i poštujte savete Svetske zdravstvene organizacije i vaših državnih organa.
Međunarodna košarkaška federacija ostaje uz vas u ovim teškim i neizvesnim vremenima.
Iako najveći broj naših zaposlenih u sedištu, kao i regionalnim kancelarijama, trenutno radi od kuće, održavaćemo stalnu komunikaciju sa vama i nastaviti da se prilagođavamo stalno promenljivoj situaciji koja je oko svih nas.
Košarkaške igre će se uskoro vratiti. Do tada, primite naše najbolje želje za dobro zdravlje.
Iskreno Vaš,
Andreas Zagklis
Generalni sekretar

Originalni dokument možete videti OVDE.

More in Aktuelno