2.MLS

2MLS, Pirot – Zemun, 94:92

2MLS, Pirot – Zemun, 94:92

Pirot je u sredu, 12. februara 2020. u 18. kolu 2.MLS pobedio Zemun na domaćem terenu rezultatom 94:92 ostvarivši 13. pobedu u sezoni.  Pirot i Zemun su igrom i svime viđenim na derbiju 18. kola opravdali svoje visoke pozicije na tabeli 2.MLS. Pirot je fenomenalnim prvim poluvremenom stekao veliku prednost koju je nakon fanatičnog pritiska borbene ekipe Zemuna gotovo izgubio u drugom poluvremenu, ali je ipak zasluženo odbranio nepobedivost na sopstvenom terenu u ovoj sezoni. Početna nekoliko minuta su obe ekipe odigrale u dobrom ritmu a izgledalo je kao da su započele šuterski obračun. A tu je onda, u hali Kej kao svoj na svome, na scenu stupio Dušan Filipović. Prvi trojkaš lige je bez promašaja sasuo zemuncima četiri trojki čime ih je gotovo obeshrabrio jer su bezuspešno pokušali da se sa njime takmiče u toj disciplini. Filipović je sa 17 poena u prvoj četvrtini bukvalno dominirao na terenu i već tada pre svih učinio razliku dvocifrenom. Prelila se Filipovićeva efikasnost i na njegove saigrače, na Mukanovićevu dugometnu trojku, na nepograšivost Matovića u šutu za dva (po tim procentima je lider lige), te i na efikasnost Bjelaka i Dimitrija Đorđevića. Isti ritam i isti odnos snaga nastavio se i u drugoj četvrtini kada je ubojitost pirotske ekipe pojačao Vladimir Stefanović sa dve izvanredne trojke sa kapice i četiri asistencije koje je uglavnom Borko Đorđević odlično završavao. Na poluvremenu je Zemun bio u nogdaunu, 60 koševa ostalo je u njihovoj mrežici uz 19 poena zaostatka.
Ipak, momcima trenera Nenada Stefanovića ni na kraj pameti nije bilo da se predaju već nakon dve odigrane četvrtine. U drugo poluvreme su ušli najjače moguće, zaigravši na jedinu kartu koju su imali, na jak intenzitet i tempo kojim su verovali da mogu da zaustave pirotsku ekipu, koja je na ovoj utakmici nastupila u izuzetno skraćenom sastavu zbog brojnih povreda igrača. Iz minuta u minut prednost Pirota je počela da se topi, umor da sustiže igrače a samopouzdanje borbenih igrača Zemuna da raste. Počeli su da rastu i njihovi procenti šuta kao i nada da mogu da uhvate rezultatski priključak, što se i dogodilo već u drugom minutu poslednjeg kvartala, kada se rasplamsala žestoka borba za svaku loptu. Igralo se koš za košem, svaka akcija je bila važna, svaki skok ili odbrana zlata vredna a greška možda fatalna. U petom minutu tog poslednjeg kvartala Zemun je bio na samo jednom posedu zaostatka i sve je mirisalo je na neizvesnu završnicu. Ipak, neverovatni Dušan Filipović je sevnuo trojku sa devet matara, NBA trojku za špice, a gotovo istu u narednom napadu i Miodrag Skansi Stojanović, svoju jedinu na ovoj utakmici, onda kada je bilo najvažnije. Kada je nakon toga Filipović realizovao dva bacanja i podigao razliku na dvocifreno odstojanje činilo se da je utakmica prelomljena i da je Pirotu preostalo samo da je rutinski privede kraju, ekipa Zemuna je pokazala od kakvog je materijala sazdana. Krenuli su zemunci na sve ili ništa, počeli da pogađaju teške šuteve i već početkom poslednjeg minuta imali samo četiri poena zaostaka. Ipak, Pirot je imao znanja i kvalitet da iskontroliše taj poslednji minut. Rutinski, najpre bacanjima Dušana Filipovića a potom jednim uspešnim bacanjem Matovića, utakmica je odlučena.
Sve u svemu, brojna pirotska publika je mogla da uživa gladajući izvanredan derbi i izuzetnu takmičarsku utakmicu koju je zasluženo dobila domaća ekipa, bolja u većem delu meča na kome je imala permanentno vođstvo sve vreme, u jednom trenutku i 21 poen viška. Statistički podaci sa utakmice, na kojoj su obe ekipe imale isti broj poseda, gotovo su neznatno na strani Pirota, ali ono najvrednije što se kroz statistiku malo vidi bila je izvanredna borbenost obeju ekipa, retko kad viđena uz toliki intenzitet bukvalno svih 40 minuta igre. Čestitke ekipama kao i njihovim trenerima Marku Spasiću i Nenadu Stefanoviću, koji su, pomenimo na kraju, i članovi stručnih štabova u kadetskoj i mladoj selekciji reprezentacija Srbije.
Pomenimo posebno i jedan lep gest (koji polako prerasta u tradicionalan) igrača Pirota koji su osim pobede na terenu svom treneru Marku Spasiću za 38. rođendan na kraju utakmice poklonili tortu, koju mu je u halu donela i predala njegova Milica, kao i majicu i šolju sa prigodnom slikama. Čestitamo!
Marko Spasić, trener KK Pirot, Zahvaljujem se svima na rođendanskim čestitkama i poklonu, eto i na taj način se videla hemija našeg tima, hvala im od srca. Zahvalio bih se i publici na izvanrednoj podršci a mi ćemo im uvek uzvratiti stopostotnom borbom na terenu kao što smo to uradili i večeras. Ova utakmica je igrana na veliki broj poena. U prvom poluvremenu smo dali 60 poena, šutirali za tri 9 od 11, dok su oni dali jednu trojku. Znali smo da u nastavku oni neće da se predaju jer predvođeni stručnim štabom na čelu sa Nenadom Stefanovićem imaju fantastičan karakter, mladi su i jaki i bore se do zadnjeg minuta, svaka im čast. Bio je ovo dobar derbi koji smo ovoga puta mi dobili
Dušan Filipović, igrač KK Pirot, Ovo je bila gladijatorska borba. Ovo nam je treća utakmica za redom u ovakvom ritmu. Sad nam je roster bio još kraći zbog povreda ali smo izdržali nekako. Svaka čast publici jer je došla u velikom broju iako je sreda. Čestitam na dobroj igri i fenomenalnoj ekipi Zemuna koja se uvek bori do kraja, ovde su uspeli da nas stignu i posle 20 poena razlike i dođu na jedan posed zaostatka. Ipak mislim da smo na kraju zasluženo pobedili.
Nenad Stefanović, trener KK Zemun, : Mi smo sa najmlađom ekipom u ligi i u odnosu na naš kvalitet već ostvarili rezultat iznad očekivanja. Iskreno, došli smo u Pirot da pobedimo a ne samo da igramo, tako smo se i spremali. Jako loše otvaranje utakmice i Dušan Filipović sa gotovo 20 koševa u prvoj četvrtini nas je koštalo na kraju. Verovali smo da možemo da stignemo zaostatak i da Pirot sa njihovom skraćenom rotacijom ne može da izdrži naš ritam. Videlo se da su umorni, mi smo vrteli i vrteli i na kraju eto falio nam je neki Dušan Filipović da okrenemo! Od petnaestog do četrdesedog minuta sam prezadovoljan igrom mojih momaka, Pirot je zasluženo pobedio jer su oni igrali 40 minuta a mi 25, dobro smo uspeli i da stignemo ali je bolji tim ipak pobedio.

More in 2.MLS